TINO SANANDAJI: Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan

“Mellan åren 2015 och 2018 – alltså under nuvarande mandatperiod – har asylmottagandet kostat skattebetalarna mer pengar än hela försvaret och samhällets krisberedskap. Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan, säger nationalekonomen Tino Sanandaji.

Tino Sanandaji. Brandflygplan. Foto: Pressbild samt Nyheter Idag

– I dag har vi vant oss vid skenande siffror i asylmottagningen. Men faktum är att när vi tittar tillbaka på Migrationsverkets prognos som Sanna Rayman citerade, då underskattades den kommande utgiftsökningen rejält. Med facit i hand kan vi se att ökningen blev den dubbla.

Samtidigt som debatten om asylmottagandet och dess kostnader pågår i sociala medier har sommarens omfattande skogsbränder kastat ljus på Sveriges krisberedskap. När Nyheter Idag intervjuade skogsarbetaren Bernt Brännvall när han röjde brandgator söder om Sveg klagade han på att samhället sparat in på bland annat krisberedskap och försvar.

Ur 2018 års ekonomiska vårproposition framgår att försvar och samhällets krisberedskap fick nöja sig med 201 miljarder under samma period som asylmottagandet kostade staten 212 miljarder. Ännu mindre pengar fick rättsväsendet under samma period, endast 173 miljarder. I den utgiftsposten ingår polis, kriminalvården, domstolar och åklagarmyndigheten.

Men enligt Sanandaji visar jämförelserna ändå inte hela bilden av de utgifter som kan kopplas till migrationen.

– Det är dessutom viktigt att hålla i minnet att det bara är initiala kostnader för asylmottagning. Utredningar visar att varje flykting och flyktinganhörig i snitt betalar in två till tre miljoner mindre i skatt än vad de kostar välfärdsstaten under en livstid…

– Enligt Morgan Johansson kostar två brandflygplan 100 miljoner kronor, en utgift han tycker är för dyr. Den senaste mandatperioden har svenska skattebetalare spenderat ungefär 140 miljoner kronor per dag på asylmottagandet. Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan.

En annan jämförelse, som kanske är mer relevant, är Sveriges utgifter för asylmottagande i förhållande till FN:s flyktingbistånd.

– Ett annat sätt att säga det är att Sverige har lagt lika mycket på flyktingmottagning i Sverige som FN:s samlade flyktingbistånd för resten av världen. Det är ett surrealistisk slöseri med resurser om syftet är att hjälpa så många man kan.”

Det har påpekats att Johanssons siffra om brandflygplan kan vara inkorrekt och att moderna brandplan är dyrare än så, och motsvarar ett par dagars flyktinginvandring.

Sveriges dåliga bredskap har inget med flyktingar att göra. Det finns många områden man slösar på, Sverige hade kunnat köpa plan genom att ta lite ur kulturbudgeten, partistödet, låtsasjobb, pyssel, elcyklar, genusdagis, skattesänkningar, stöd till religiösa föreningar, statliga PR, eller annat man slösar tiotals miljarder på.

Däremot har man ljugit för svenska folket om invandringens kostnader, och lurar de mest lättlurade att tro att det egentligen är lönsamt. Det är det en absurd slöseri där Sverige hjälper få riktiga flyktingar som flyr sina liv och i stället lägger miljard efter miljard på ekonomiska migranter från säkra länder med falsk retorik om att “fly sina liv”, “döden”, “Auschwitz” “nazism” osv.

Av Tino Sanandaji

Artikeln (låst) här…

21 reaktion på “TINO SANANDAJI: Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan

 1. Dennis Eriksson

  Oseriöst att inte hänvisa till källorna som siffrorna kommer ifrån.

  Svara
  1. Henrik Lilja Rönnquist Inläggsförfattare

   Tino Sanandaji hänvisar i texten till bland annat till Migrationsverkets prognos, FN:s flyktingbistånd och 2018 års ekonomiska vårproposition.

   “Ur 2018 års ekonomiska vårproposition framgår att försvar och samhällets krisberedskap fick nöja sig med 201 miljarder under samma period som asylmottagandet kostade staten 212 miljarder. Ännu mindre pengar fick rättsväsendet under samma period, endast 173 miljarder. I den utgiftsposten ingår polis, kriminalvården, domstolar och åklagarmyndigheten.”

   Svara
 2. Johan Teleman

  Om källan till utgifterna är vårpropositionen 2018 (https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2018/04/prop.-201718100/) Kan jag inte begripa hur Tino läser den. Enligt tabell 20 (Utgifter per utgiftsområde 2006–2021) är utgifterna för ‘migration’ varje år mindre än de för ‘försvar och samhällets krisberedskap’, och också mindre än utgifterna för ‘Rättsväsendet’. För perioden 2015-2018 blir utgifterna

  Försvar och samhällets krisberedskap: 200.8 miljarder
  Rättsväsendet: 173.2 miljarder
  Migration: 119.3 miljarder

  Dvs ‘Försvar och samhällets krisberedskap’ och ‘Rättsväsendet’ verkar vara korrekt sammanfattade, medans ‘Migration’ uppräknats med 93 miljarder på oklar grund.

  Svara
  1. Ola

   (Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering)
   jämställdhet = 15.4 + 19.2 + 23.9 + 24.2 = 82.7 miljarder
   migration = 18.7 + 41.3 + 40.0 + 19.3 = 119.3 miljarder

   jämställdhet + migration = 202 miljarder

   Svara
  2. Anders

   119 miljarder är statens kostnader men lägg till kommunernas skenande kostnader , sjukvården som går på knäna , tandvården som går på knäna på grund av flyktingeländet så blir det helt andra summor som ingen vill eller vågar redovisa..

   Svara
 3. Tomas Petersson

  Ja det blir ca 42 000 kr i snitt per arbetande svensk inkluderat dem i olika sysselsättningsprogram .. Jag tror inte folket ens vill fatta ! Hur rånade de blir av sjuka makthavare ???

  Svara
 4. Denny

  Typiskt PK att fråga efter källor. När dom själva för vidare uppgifter från SVT och Aftonbladet så är det inte så noga med källor. Bara när det inte passar in i värdegrunden.

  Svara
  1. Olle K

   Exakt så! Häxpressen, Aftonblaskan SVT o SR har hjärntvättat svenska folket i 60 år, nu när andra ‘sanningar’ o Fakta uppenbaras på nätet, ska det plötsligt efterfrågas Källor! Patetiskt.

   Svara
  2. Simon

   Grattis, det var det dummaste jag läst i år.
   Jag tror helt ärligt att den kommentaren drar ner den globala intelligenskvoten en aning.
   Att fråga efter källor är rimligt för att kunna kontrollräkna och empiriskt säkerställa att han räknat rätt.
   Jag utgår ifrån att du inte har någon erfarenhet av den akademiska världen men det är så det funkar.

   Svara
 5. Jan

  212 miljarder PER ÅR med nuvarande befolkning.
  Varje år kommer fler. Anhöriginvandrare kan antas ha ännu lägre arbetsförmåga än de som redan kommit.
  V iskall inte lägga hela skulden på politiker som vi valt. Vi hade kunnat röstar bort dem, så gilla läget.

  Svara
 6. Britt Hesselstå Falk

  Skamligt !!! Att mörka !! Vårt rättsväsende ska väl ha mer så vi blir skyddade ??? Ja vi är en demokrati(eller är det bara vi folket som TROR det) Men i dessa valtider så lovar man guld och gröna skogar…..
  Senaste exemplet var väl ändå slag under bältet….friska föräldrar skall ha en xtra vecka med barnen, medans barn med svårigheter blir av med sin assistans….Nog är det väl de föräldrarna som behöver xtra ledigt ???? Eller?? Hoff !! Vårt land börjar verkligen spåra ur….

  Svara
  1. Siw Gustavsson

   Bästa tänkvärda inlägget idag. Att först dra in resurser till behövande barn och föräldrar ( gjordes pga gigantiskt fusk i Södertälje ) sen i nästa andetag ge till friska barn och föräldrar.

   Svara
 7. Nick Johnzon

  När jag kollade priset för aktuella plan på Bombardiers hemsida senast (var ett tag sen), kostade varje plan ca 450Mkr.. För två plan kostar det 900 Mkr. Var hamnar resterande 211,1 Mdr?
  Till och med med 1000kr bruttolön för 3 besättningar om 4 pers, kommer du inte i närheten av de siffrorna..
  Hur räknar du??
  Som jag förstått, vill di verka vara den ENDE nationalekonom som kan räkna.. Funkar inte i detta exempel..
  Är ju en felräkning på typ 210 Mdr kr..

  Svara
  1. Patrik

   Nick Johnzon, läs texten innan du börjar bedöma hans kapacitet som ekonom, han skriver att kostnaden för 1 dag hade bekostat 2 plan. Han räknar på 100mkr/st, är nog begagnade.

   Svara
 8. Pingback: TINO SANANDAJI: Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan – Bakom kulisserna

 9. Kristina Björkman

  oavsett vad man har för åsikt…så handlar det om att man kör över medborgarna dvs dom som ska vara med och betala…vid större frågor av betydelse vore det rimligt med en folk omröstning om man tänker sig att man lever i ett demokratiskt samhälle.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *