Tankar kring dokumentären “Ett Folk Ett parti”.

av | 2 augusti, 2018

Har precis sett dokumentären Ett folk Ett parti. Måste säga att jag efter detta känner mig riktigt illamående.

Många tankar snurrar! Inte några vackra tankar som följer med delvis helt nya insikter.

Visst tror inte Svenska Socialdemokraterna ensamt skapade Adolf Hitler och Nazismen! Men en sak är solklar Socialdemokraterna inspirerade honom och Nazisterna till väldigt mycket. Frågan är hade ens Hitler skapat Nazismen utan Socialdemokraterna? Kan man ens vara mänsklig utan att ta avstånd från Socialdemokratin?

Vår skuld inte bara i fri lejd för Tyskt material trupper och fångtransporter. Ja vårt och vårt! Mycket hemlighetshölls från befolkningen. Annat mörkades, kritik tystades eller förskönades! Det som kvarstår är ett naivt folk och en helt omänskligt Socialdemokrati.

Så vågar du se dokumentären? Eller är skygglappar för verklighet och sanningen så bekväm att du hellre förblir ovetande? Ändå en sak är ställd bortom alla tvivel. Tittar du på dokumentären och inte tar avstånd från såväl Socialdemokratin som Nazismen! Då är du verkligen helt omänsklig och utan empati.

Sen kan man debattera vad som kom först hönan eller ägget! Eller om det ena hade tagit bort det andra? Hade Nazismen ens skapats om inte Socialdemokraterna hade inspirerat Hitler? Ja det får vi aldrig helt säkert veta. Men sedan tidigare vet alla att Nazismen är fruktansvärd. Efter dokumentären vet vi att Sverige var en inspirationskälla till hela den Nazistiska ideologin.

Så kan man ens ta avstånd från Nazismen utan att ta avstånd från Socialdemokraterna? Nä jag tror faktiskt inte detta.. Filmlänk här.

5 reaktion på “Tankar kring dokumentären “Ett Folk Ett parti”.

 1. LENNART SJÖBERG

  Efter att ha sett denna film som verkligen framkallade minnen förstår jag också sånt som Jan Myrdals avståndstagande från sina förgudade föräldrar…

  Svara
 2. Gabriel Ekman

  Historien fortsätter: nu utrotar man småjordbrukare och djurhållare. Fullt frisks djur skjuts i “djurskyddets” namn. Bönder tar livet av sig och landskapet växer igen. Det sker här och nu 2018. Det finns en fortsättning på filmen för den som öppnar ögonen. Det är verkligheten som sker hö och nu och i framtiden om vi inte reagerar!

  Svara
 3. Morgan Carlson

  Trodde inte det var sant det jag såg.
  Blev mycket illa berörd.
  Varför har man inte fått lära sig detta i skolan………….?
  Eller satt jag och sov?

  Svara
 4. Stine

  Jag är från Norge, och det här berättade min farfar ( som var 20 år när andra världskrig bröt ut) för mig när jag växte upp att Sverige samarbetade med Nazi Tyskland. Men jag visste inte att det var Socialdemokraternas historia. Det är helt obegripligt och jag är så besviken och fruktansvärd illa berörd. Beslutet om att flytta tillbaka blir lättare, mina barn ska inte vara en del av Sverige eller den här smutsiga historia.

  Svara
  1. Ingebjørg

   Dessverre er det ikke så lystelig historie fra Norge heller. Ved opprettelse av vår grunnlov i 1814 var jøder ikke velkommen i riket. Innen vitenskap var læren om eugenikk akseptert på begynnelsen av 1900-tallet. Rasehygenikere og legestanden ble medarbeider i tvangssterilisereing her også, – startet i 1934. Sverige opprettet verdens første institutt for rasehygiene i Uppsala i 1922, men på Vindern Biologiske Institutt hadde de fra 1906 jobbet med de samme emner ( Se f.eks Bonnevies arbeider). I likhet med Sverige erklært vi oss nøytrale under 2.ww, men ble invadert. Det var liten motstand og 54 000 var medlemmer av NS under krigen. Jøder ble registrert, samlet inn, fratatt statsborgerskap og sendt ut av landet til konsentrasjonsleirer av norske tjenestemenn. Da de gjenværende fangene i tyskland skulle hentes hjem skrev Nygårdsvold at de ikke var ønsket.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *