Tino Sanandaji: Vem hade kunnat gissa att invandrare skulle behöva bostäder?

av | 18 oktober, 2018

Den snabba befolkningsökningen har förvärrat bostadsbristen, och enligt Boverket behövs 530.000 nya bostäder närmaste år för att bristen inte ska ytterligare förvärras. Nu kan vi läsa att byggproduktionen rasar, som säkert är glädjande för i bostadskö.

Sverige påstås ha fulla lador, men klarar inte ens av att bygga bostäder till alla man tagit emot. Vem hade kunnat gissa att invandrare skulle behöva bostäder?

“Krislarmet: Byggraset kan sänka industrin. Byggproduktionen kommer att sjunka med 30 procent mellan toppåret 2017 och 2019, spår Sveriges Byggindustrier. Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, varnar för spridningseffekter till den övriga industrin. ”Det riskerar att utlösa en djupare kris”…– En kraftig inbromsning verkar mer eller mindre oundviklig och det slår även hårt mot den övriga industrin eftersom den exporterar två-tredjedelar av sina produkter, men en stor del av den övriga produktionen levereras till den svenska byggindustrin.

Han pekar också på att den underliggande efterfrågan på bomarknaden har blåsts upp kraftigt av Riksbankens extrema penningpolitik, vilket i sin tur har resulterat i felinvesteringar i byggbranschen, såväl som i andra branscher. Ett exempel är de fastighetsbolag som har satsat på bostäder i lyxsegmenten. Det i kombination med att de svenska hushållens skuldkvot nu uppgår till rekordhöga 185 procent av den disponibla inkomsten, där 80 procent består av bolån, gör att det nu finns en rejäl fallhöjd nedåt.“

Svenska bostadssektorn är dysfunktionell med reglering och kommunal planmonopol som hållit tillbaks byggandet i decennier. Man uppnår bara normal byggnivå som håller takt med befolkningsökningen under extrema förutsättningar dopad av låga räntor och prisbubblan senaste några år, så fort nödlandningen slutar sjunker nyproduktionen tillbaka.

Men borde inte Sveriges extrema befolkningsökning öka efterfrågan? Svaret är nej. Efterfrågan drivs av *köpkraft*, inte av *behov*. Det som händer nu är att det finns en missmatch. De som behöver boende har ofta för låg inkomst att köpa dyra bostäder, medan de med kapital redan har boende.

Det finns egentligen ingen plan att lösa detta, kommunerna skyller på varandra, fler unga bor kvar hemma med sina föräldrar medan nyanlända tränger ihop sig i små lägenheter som vid sekelskiftet. Sverige går tillbaks i utvecklingen samtidigt som politiker jublar floskler om hur bra det går.

Tino Sanandaji

Läs artikel här…

3 reaktion på “Tino Sanandaji: Vem hade kunnat gissa att invandrare skulle behöva bostäder?

 1. Nisse Johnsson

  Mängden tanklösa politiker är slående stor i Sverige. Allt förmånga trängs i baksätet. Förarsätet verkar locka alltför få – åtminstone de som omsätter visioner till praktisk verklighet, till folkets nytta och glädje.

  Svara
 2. Morgan SE Larsson

  Enligt regeringsformen ska alla i Sverige erbjudas en bostad men praxis i över 40år har varit och är att strunta i den paragrafen. Eftersom det saknas straffansvar kan alla regeringar fortsätta negligera demokratin. För hur långt ska politiker gå innan folket vaknar och kräver folkstyret tillbaka igen?

  Svara
 3. Max Johansson

  Våra svenska politiker ser på de nyanlända ungefär som en tokig katt-dam som tar in hundratals hemlösa katter från gatan utan att kunna försörja i närheten av så många. Konstigt nog när det gäller tokiga damer och katter så betraktas det grovt ansvarslöst. Men när det gäller människor som borde förtjäna mkt bättre än katter, så kallas det för moralisk supermakt???

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *